Gjennom mine år i bransjen har jeg sikkert vurdert tusenvis av CVer. Jeg har ikke det nøyaktige tallet, men det er mange. Langt fra alle disse CVene har vært strøkne. Noen har vært mildt sagt fæle. Men først, la meg fortelle en helt annen historie. Jeg har alltid vært datainteressert. Før internettets tid koblet jeg meg opp på diverse bulletin boards for å laste ned forskjellige nyttige og unyttige dataprogrammer som ble installert og prøvd ut.

Etter hvert som internettet kom måtte disse programmererne, som ofte var hobbyfolk de også, lage nettsider for å distribuere sin software. På den tiden fantes ikke WordPress og andre nettsidegeneratorer, alt måtte håndkodes. Også det visuelle designet på nettsiden.

Og denne gjengen, som hittil hadde sittet med nesen sin i kode i mørke kjellere og distribuert programmene på BBSer der det eneste visuelle var tekstlinjer, var ikke gode i det hele tatt på visuelt design. Men datakode kunne de.

Dermed ble det visuelle designet på nettsiden et uoffisielt mål på kvaliteten i datakoden i softwaren som ble tilbudt. Jo styggere nettside, jo bedre var kvaliteten på dataprogrammet.

Og denne erfaringen tok jeg med meg videre. Jeg har alltid lest de stygge CVene med større interesse enn de strøkne, fordi jeg har mistenkt at bak CVen står en kandidat med unik kompetanse, men som aldri har lært eller hatt behov for å skrive en CV.

Men nå har det dessverre blitt slik at ingen har tid til å lese de stygge CVene lengre. Rekrutterere blir drillet allerede på skolen i hvordan en CV skal se ut. Det blir ikke tid til å se på det som faller utenfor det de har lært er normalen. Og evnen til å lese en CV og vurdere en kandidat i forhold til realkompetansen mellom linjene er nesten forsvunnet fordi CVene blir kastet når det ikke står den rette mastergraden øverst.

Og jo. det finnes hederlige unntak i bransjen, men de er for lite flinke til å vise det. Dessverre

For å gå tilbake til internetthistorien. Nå finnes det nettsidegeneratorer og alt kan kjøpes vakkert og ferdig. Det betyr at det kan finnes visuelt fantastiske nettsider som tilbyr forferdelig programvare.

På samme måte drilles jobbsøkere til å tette hull og fremheve nøkkelord slik at en CV med et crappy innhold kan løftes fram og havne øverst i bunken blant rekrutterere som har lært at sånn skal det se ut så da må det være bra.

Det er derfor viktigere enn noensinne å skrive en god CV. Men hvordan den gode CVen skal se ut må du vurdere selv. Det finnes ingen fasitsvar. Men en kan lytte på råd – og selv vurdere om det er gode råd.

En må prøve å gjøre den «god for øynene». Gjøre den leselig og oversiktlig. Den kan gjerne skille seg ut visuelt, men bør aldri bikke over i det idiotiske. Husk også at noen bransjer er mer mottakelige enn andre for kreativitet i CVen.

Når du skriver CV må du få fram budskapet ditt, hva du kan, har prestert og er stolt av. Ikke sats på at noen har tid eller evne til å lese mellom linjene. Gjør den oversiktlig og leselig. Skriv et godt sammendrag i begynnelsen.Click To Tweet

Jeg har lest CVer på 12 sider som ikke kunne vært en linje kortere, jeg har fått CVer i A3 format som var konstruert i AutoCad, og jeg har fått CVer som ikke var annet enn en SAP-utskrift av ansettelseshistorikk fordi vedkommende hadde vært i samme firma i 40 år og som han sa; jeg har ikke sjans å huske alt jeg har gjort. Og jeg har fått CVer med bilde som mest sannsynlig var tatt siste dag av en lang countryfestival pluss CVer som kun var en lang liste av stillingstitler og arbeidsgivere

Men alle disse CVene var fra perfekte kandidater. Og at de havnet hos en som gadd å finne det ut var bare flaks – andre hadde kanskje kastet dem.

Få fram budskapet ditt, og hva du kan, har prestert og er stolt av. Ikke sats på at noen har tid eller evne til å lese mellom linjene. Gjør den oversiktlig og leselig. Skriv et godt sammendrag i begynnelsen.

Prøv å ta høyde for at den som leser CVen ikke har peiling på ditt fag og dine kunnskaper. Og fremfor alt vær ærlig og ikke skryt på deg noe du ikke kan eller har gjort.

Jeg har lest mange CVer der noen har vært «involved in» forskjellige prosjekter. I mine øyne betyr det i verste fall at de har sittet i samme rom som de som faktisk har utført prosjektet, og kanskje bidratt med noe under en tilfeldig samtale når de hentet kaffe.  Skriv heller konkret hva dine reelle oppgaver, bidrag og resultater har vært.

Og til slutt; ta gjerne imot råd, men aldri stol på noen som sier at sånn SKAL CVen være.

 

Denne artikkelen ble først publisert på LinkedIn Pulse 22. april 2015

 

Artikkelen er stengt for kommentarer. Vil du  kommentere direkte til meg kan du bruke skjemaet på kontaktsiden. Jeg vil svare så fort jeg kan. Jeg setter også pris på om du deler artikkelen på sosiale medier.

0 Shares
Tweet
Share
Share