Jeg snakket med en leder for et tømrerfirma for ikke så lenge siden. Jeg spurte hva han så etter i CVene til de som søkte jobb hos ham. Han så på meg med et uttrykk som kun kunne tolkes dithen at han lurte på om noe var i veien med meg.

-Jeg har ikke lest en CV på så lenge jeg kan huske, sa han.
Han ansetter kun på omdømme. Det er ofte bekjente av dem som allerede jobber i selskapet. Eller det er ansatte i konkurrerende selskaper som blir headhuntet, fordi de blir observert på forskjellige arbeidsplasser der de viser faglig dyktighet og har en væremåte som gjør at de går i hop med resten av gjengen.

Jeg har ikke lest en CV på så lenge jeg kan huske, Click To Tweet

Slik har det vært lenge innenfor mange kjeledressyrker. Og slik blir det for andre også.
Det er ditt omdømme som vil gi deg ny jobb, ikke hva som står på CVen.

Noen påstår at CVen skal være det dokumentet som får deg inn på intervju. Det kan godt hende, men den viser likevel ikke hvem du er. Den viser kun at du har klart å skrive en CV som havner i den kategorien vedkommende rekrutterer liker. Du har klart å gjenta de rette flosklene fra stillingsannonsen og er, som alle andre søkere, en proaktiv selvstendig søker som liker å jobbe i team.

Mange rekrutterere sier at du skal bruke CVen til å vise dine styrker og egenskaper, og vise frem arbeidet ditt og hva du har prestert. Men nåde deg om du bruker mer enn to sider, for de samme rekruttererne sier mer eller mindre direkte at de sjelden leser hele CVen.

Litt forenklet er det som å gå i butikken. Det står noen der og deler ut smaksprøver. Du smaker, det er godt, og du kjøper med deg en pakke hjem. Du vurderer om det var godt og om resten av familien vil like det. Du leser ikke varedeklarasjonen først.
Nå var kanskje ikke dette et godt eksempel, for noen gjør nettopp det. De ser etter E-stoffer og mastergrader eller spor av nøtter, proaktivitet og samarbeidsevne. Men de ser oftest etter ting som med fordel kan unngås, ikke ting som må være der. Og spor av nøtter betyr som kjent ikke at det nødvendigvis er nøtter der.
Og du ser i hvert fall aldri noen i butikken som deler ut varedeklarasjoner i et forsøk på å selge gryterett.

Så hva skal du gjøre om ikke CVen er nøkkelen til jobben? Du må vise deg frem og bli lagt merke til. Vær god til det du gjør og ikke vær redd for å vise det. Vær aktiv i faglige diskusjoner på sosiale media, bygg nettverk og bruk det. Vær din egen smaksprøve.

Du må vite hvem du er, hva du kan og hvordan du kan bruke dette i bedriften du vil jobbe i.Click To Tweet

Du må vite hvem du er, hva du kan og hvordan du kan bruke dette i bedriften du vil jobbe i. Ansettelsesprosesser skjer fortløpende, og uavhengig av om det er utlyste stillinger eller ikke. Derfor må du bryte de tradisjonelle spillereglene og fange oppmerksomheten til selskapet du ønsker å jobbe for.

Vi vil nok forholde oss til en eller annen variant av CV en stund ennå. Men vi er allerede der at jobben som er den rette for deg får du ofte på grunn av deg selv, ikke på grunn av CVen.

 

Artikkelen er stengt for kommentarer. Vil du  kommentere direkte til meg kan du bruke skjemaet på kontaktsiden. Jeg vil svare så fort jeg kan. Jeg setter også pris på om du deler artikkelen på sosiale medier.

0 Shares
Tweet
Share
Share