Tidligere var det et hedersbegrep å være en senior. Fikk du hengt senior på tittelen din var du (som regel) kompetent og dyktig. Er du senior nå er du bare gammel.
Media har mye av skylden for dette, med stadige publiseringer av hvor vanskelig det er for en som er 50+ å holde seg oppdatert i dagens jobbmarked og hvor umulig det er for deg å bytte jobb eller skifte karriere dersom du har passert 50. Det blir en selvforsterkende sannhet jo mer du leser disse påstandene.
For det er ikke umulig verken å holde seg oppdatert eller å bytte jobb etter fylte 50. Det er aldri for sent, det krever bare litt mer forarbeid, innsats og dedikasjon jo eldre du blir.
Så hvordan du skal holde deg faglig oppdatert og tilegne deg den kunnskapen som er nødvendig for å klare deg gjennom de siste 20 årene av din karriere?
I en ideell verden vil du være en del av bedriftens kompetanseplan og delta på nødvendige kurs innen ditt fagområde for å sikre at du kan nok til å jobbe fram til pensjonsalder. Dette er nok en virkelighet de færreste opplever. Dermed må du ta grep selv, enten i samarbeid med din arbeidsgiver eller på egenhånd.
Det du kanskje først bør gjøre er å gå en runde med deg selv. Vil du bruke de siste årene av din yrkeskarriere på å gjøre det samme som før, eller har du ønsker og interesser du hittil ikke har fått utløp for? Det er en utfordrende oppgave å bytte karriere, men det blir gjort med suksess av mange, uansett alder, og det er ingenting i veien for at ikke også du kan gjøre det.
Du må finne ut hva du vil jobbe med de siste 20 årene av din karriereClick To TweetDenne runden med deg selv bør du ta sammen med noen. I tillegg til familie, kan en venn, kollega, mentor eller veileder kan være en nyttig samarbeidspartner. Nye ideer og muligheter kan avdekkes og planer legges for å oppnå dem uansett hvilken videre karrierevei som velges. Bruker du en profesjonell partner til dette kan du lettere få et innblikk i muligheter og eventuelle videreutdanningsløp du kanskje ikke visste fantes.
Når du har tatt denne runden må du utarbeide din egen kompetanseplan. Definer hva du må gjøre for å komme dit du vil. Men det kan også være like viktig og nødvendig å gjøre disse grepene for å sikre at du kan bli værende der du er. Deretter må du vurdere om resultatet er noe du kan forsøke å få gjort i samarbeid med arbeidsgiver eller noe du må gjøre på egenhånd.
Den tradisjonelle måten for videreutdanning er å finne studieløp på NHH, BI eller andre, som er naturlige påbygginger på utdannelse du allerede har.
Men læringsarenaene endres og det du kan i kombinasjon med den du er vil bli viktigere enn hvor og hvordan du har lært det du kan. I mange jobber er det heller ikke nødvendig med formelle utdanningsløp for å være kompetent og oppdatert.
Læringsarenaene endres og det du kan i kombinasjon med den du er vil bli viktigere enn hvor og hvordan du har lært det du kanClick To TweetDet er mange veier til oppdatert kompetanse. NKI, NKS, Folkeuniversitetet, NooA, Høyskolen Kristiania og andre tilbyr nettkurs som kan bygge på eller fylle hull i din kompetanse eller ta deg gjennom hele løp fram til en bachelor eller master.
Aktører som Kahn Academy, Coursera, edX, FutureLearn, MIT OpenCourseWare, Stanford Online, Alison, TED-Ed og mange, mange andre tilbyr både gratis og betalte kurs og utdanninger som kan lede fram til et kursbevis. Mange av disse kursbevisene er anerkjente i bransjen de er relatert til.
På utdannet.no kan du for noen hundrelapper i måneden finne korte kurs som kan gi deg kunnskapen du mangler for å beherske dataverktøy du bruker daglig eller forbedre din kunnskap om bruken av dem. Eller du kan lære deg helt nye verktøy.
Har du et betalt LinkedIn abonnement har du tilgang til LinkedIn Learning med en mengde korte og gode kurs innen mange fagområder. LinkedIn har også funksjoner for å la deg publisere kursbevis fra forskjellige online utdanninger på din profil.
Det kan bli en utfordring for rekrutterere å skille gode online utdanninger fra dårlige, men det bør ligge innenfor fagområdet til en rekrutterer å sette seg inn i dette, slik at kandidatenes videreutdanninger kan vurderes seriøst enten utdanningene kommer fra NHH eller Coursera.
Det kan bli en utfordring for rekrutterere å skille gode online utdanninger fra dårlige, men det bør ligge innenfor fagområdet til en rekrutterer å sette seg inn i detteClick To TweetUansett bør rekruttereren finne et grunnlag for å vurdere din kunnskapstørst og ditt initiativ dersom du på en målrettet måte har gjennomgått ett eller flere slike kurs.
Det er flere måter å finansiere videreutdanning på. Får du arbeidsgiver med på finansieringen er det selvfølgelig bra, men det kan gi deg bindinger mot arbeidsgiver som du kanskje ikke ønsker.
Dermed ender du opp med å finansiere det hele selv. Noen av de norske videreutdanningene kan lånekassefinansieres. Er du medlem av en fagforening, kan det være verd å sjekke om denne har stipendordninger for videreutdanning.
Men mange av småkursene du kan ta koster ikke mer enn du likevel roter bort i løpet av måneden. Uansett pris og valg av finansiering må du spørre deg selv hva du er villig til å investere i å sikre din plass i yrkeslivet etter fylte 50. Det behøver ikke nødvendigvis å bli dyrt.
Å sikre din plass i yrkeslivet etter fylte 50 behøver ikke nødvendigvis å bli dyrtClick To TweetOg du må aldri glemme å lese. Følg blogger og andre nettsider som er relevante for ditt kompetanseområde. Følg med på trender innenfor ditt fagområde. Les faglitteratur. Orker du ikke lange tunge bøker, kan du sjekke ut 29minutebooks som er et norsk forlag som tilbyr korte men innholdsrike bøker innenfor mange fagområder.
Du må selvfølgelig også ha en god LInkedin-profil. Det finnes mange gode og gratis veiledninger tilgjengelig på hvordan du markedsfører deg på LinkedIn.
I det å videreutvikle og oppdatere seg ligger det også det at du også må avlære deg enkelte ting. Den måten du i alle år har gjort tingene på er kanskje ikke den måten som det gjøres på nå. Da nytter det ikke å tviholde på dine gamle metoder.
Du må tilegne deg kunnskapen som er nødvendig for å utføre arbeidet etter dagens standard og metodikk, og så vise at du kan kombinere dette med din opparbeidede erfaring. Og ikke minst må du vise at du er endringsvillig.
Klarer du å markedsføre deg som kunnskapsrik og oppdatert, spiller alderen liten rolle. Men det betyr også at du er nødt til å bli mer offensiv og synlig i jobbsituasjonen. Ingen kan se på deg at du er oppdatert.
Derfor må du ta ordet på jobben og vise kunnskapen din. Ønsker du å tilkjennegi din kunnskap for andre kan du benytte LinkedIn som kanal for å vise deg fram. Delta i diskusjoner innenfor ditt fagområde på LinkedIn. Meld deg inn i relevante grupper og gjør deg synlig ved å delta i diskusjonene der. Du må kanskje bli mer utadvendt enn du er vant til, og det kan kanskje gjøre litt vondt i begynnelsen.
Uansett er det aldri håpløst uansett hvor gammel du er. Mulighetene er mange men du må selv ta ansvar for å kvalifisere deg for dem
Artikkelen er stengt for kommentarer. Vil du kommentere direkte til meg kan du bruke skjemaet på kontaktsiden. Jeg vil svare så fort jeg kan. Jeg setter også pris på om du deler artikkelen på sosiale medier.